In de NT15 is de validatiemelding 'Datum van opmaak van de jaarrekening' MOET exact één keer voorkomen.' aangepast van validatiewaarschuwing naar validatiefout. Hierdoor wordt een rapportage zonder datum van opmaak van de jaarrekening afgekeurd door de Kamer van Koophandel. In dit artikel wordt beschreven waarom deze melding opkomt en hoe u hiermee om kunt gaan.
De validatiemelding 'Datum van opmaak van de jaarrekening' MOET exact één keer voorkomen.' is vanaf de NT15 gewijzigd van validatiewaarschuwing(warning) naar validatiefout(error). Het versturen van rapportages met validatiefout(en) vanuit het SBR rapportagedocument is niet mogelijk, omdat de Kamer van Koophandel deze rapportages afkeurt.
Vanuit Caseware is het dan ook niet mogelijk om in onze software een aanpassing hiervoor door te voeren, omdat rapportages met validatiefout(en) bij het deponeren altijd worden afgekeurd door de Kamer van Koophandel.
Datum van opmaak in geval DGA
Naar aanleiding van deze wijziging is de klantvraag binnen gekomen om de validatiefout om te zetten naar een validatiewaarschuwing omdat dit een probleem is in de specifieke situatie van een directeur-groot aandeelhouder (DGA). Bij een DGA geldt wettelijk dat de datum van opmaak ook de datum van vaststelling is (210 L5 BW2). Echter omdat klanten van accountants niet altijd binnen 8 dagen de publicatie vanuit het klantportaal accorderen werd de datum van opmaak vaak leeg gelaten in de publicatie. Door de aanpassing van de validatiemelding naar een validatiefout is dit niet meer mogelijk. Nu de datum van opmaak een verplicht veld is geworden is er een reële kans dat deponeringen te laat plaatsvinden op basis van de datum van opmaak die niet door de klanten kunnen worden aangepast. Met alle mogelijke juridische gevolgen van dien.
Naar aanleiding van deze klantvraag hebben wij navraag gedaan bij Logius en het NBA.
Logius
Vanuit Logius wordt aangegeven dat het inderdaad klopt dat de validatie voor de Datum van opmaak voor de NT15 is gewijzigd. Dit is tevens vermeld in het Vooronderzoeksrapport dat Logius ieder jaar presenteert. Hierbij de betreffende passage:
Vanuit de KVK is de wens om het element “Datum opmaak jaarrekening” (rj-i_FinancialStatementsDateOfPreparation) verplicht te laten rapporteren. In NT15 KVK zal hiervoor een formula worden toegevoegd. (actiepunt-10).
De aanpassing was dus al geruime tijd bekend (of had bekend kunnen zijn).
Voor de NT16 gaan we proberen dit soort zaken te voorkomen door in de april/mei periode de software leveranciers actief in het jaarverantwoording domein nog wat intensiever te benaderen met de wijzigingen die we voor de NT16 voorzien."
Vooralsnog is Logius niet voornemens om hier iets aan te doen. Vanuit Caseware hebben wij opnieuw contact gezocht omdat dit voor de praktijk geen oplossing biedt.
Logius heeft dit besproken in de Expertgroep Jaarverantwoording. De conclusie vanuit die groep is dat het vermelden van “Datum opmaak jaarrekening” een wettelijke grondslag kent en daarmede in de taxonomie op een juiste wijze is opgenomen. Het behoeft dan ook geen wijziging c.q. aanpassing.
NBA
Vanuit Caseware hebben wij bij het NBA de vraag neergelegd hoe hier in de praktijk mee om te gaan.
Het NBA geeft aan dat de Datum opmaak verplicht aanwezig moet zijn maar dat de KVK een deponering niet mag weigeren als de datum niet is opgenomen.
Caseware
Het is niet mogelijk om zonder datum van opmaak van de jaarrekening de rapportage te versturen. De validatiefout kunnen wij vooralsnog niet omzetten naar een validatiewaarschuwing, omdat de Kamer van Koophandel de rapportage afkeurt.
Om meer draagvlak te creëren is het raadzaam om het probleem voor u als klant zelf ook kenbaar te maken bij Logius en het NBA.