Releasedatum:
Onderstaand vindt u documentatie over de release SAMENSTEL+ Bij het aanmaken van een nieuw dossier met het boekjaar 2020 zal dit nummer onder de informatie button onder "Over" zichtbaar zijn.
Als er gebruik wordt gemaakt van een kantoorlaag staat in dit artikel hoe u deze kunt updaten.
Inhoudsopgave
Integratie EZ/VOF in de SAMENSTEL+ Micro/Klein app
EZ/VOF in de managementrapportage
Wat als de ondernemingsvorm niet is ingevuld in de entiteitskaart
Van SAMENSTEL+ EZ/VOF 2019 opdracht naar een SAMENSTEL+ 2020 opdracht
Gebruik van groupings uitsluiten op basis van de ondernemingsvorm
Hedge-accounting en financiële instrumenten
Algemene toelichting op het 'gedrag' van de checklists en jaarrekening
Verbeteringen in de data pagina
Verbeteringen in de checklists
Integratie EZ/VOF in de SAMENSTEL+ Micro/Klein app
Met deze versie van de SAMENSTEL+ app is het mogelijk zowel de Micro en Kleine BV's samen te stellen, maar nu ook de EZ en de VOF. Daarbij is voortgebouwd op de recente verbeteringen en uitbreidingen in de SAMENSTEL+ M/K app. Hiermee wordt het tevens mogelijk om de EZ en de VOF op hetzij de commerciële hetzij de fiscale waarderingsgrondslag uit te werken.
EZ/VOF in de checklists
De EZ/VOF is ingebouwd in de bestaande checklists, zodat er een grote herkenbaarheid is met de vorige Micro/Klein versies en met de EZ/VOF versie van 2019.
In meerdere checklists zijn aanpassingen gedaan om het samenstellen voor een EZ/VOF mogelijk te maken. De meest in het oog springende wijzigingen zitten in checklist 1.02 Inzicht in de onderneming.
In 1.02 Inzicht in de onderneming zijn de Algemene gegevens onderneming naar boven verplaatst en dat deel wordt nu gestart met een bevestiging van de ondernemingsvorm zoals deze in de entiteitkaart staat. Hoe de verwerking loopt als de ondernemingsvorm niet is ingevuld, kan terug gelezen worden onder Wat als de ondernemingsvorm niet is ingevuld in de entiteit.
Uiteraard vervallen de instructies die te maken hebben met het regime als gekozen is voor een EZ of een VOF. Daarvoor in de plaats worden dan instructies zichtbaar die te maken hebben met de financiële verslaglegging. Hier kan gekozen worden voor het vrijwillig toepassen van Titel 9 BW 2 of het gebruik van een ander stelsel voor financiële verslaglegging, waarbij dan in de opdracht de tekst kan worden opgegeven die bij het "andere" stelsel hoort.
In meerdere checklists zijn specifieke instructies voor de EZ en VOF toegevoegd met de teksten van de grondslagen en/of toelichtingen die daarbij horen.
De enige checklist waarbij gekozen is de EZ/VOF niet te integreren, is de checklist 2.10 Eigen vermogen. Deze is hernoemd naar 2.10.BV Eigen vermogen en er is een nieuwe checklist 2.10.EZVOF Bedrijfsvermogen toegevoegd.
EZ/VOF in de jaarrekening
Ook het verslag voor de EZ/VOF, zijnde de jaarrekening, is ingebouwd in de jaarrekening die voorheen uitsluitend voor "Klein" bestemd was. De naam van het document is ook "Jaarrekening" gebleven in de lijn van de naam van het document in de SAMENSTEL+ EZ/VOF app van 2019.
Uiteraard betekent dit dat de uitbreidingen voor de grondslagen en toelichtingsteksten uit de checklists ook gedaan zijn in de jaarrekening.
Voor de balans is een uitzondering gemaakt. Er is een apart hoofdstuk voor de balans toegevoegd.
EZ/VOF in de managementrapportage
Voor de EZ/VOF is de managementrapportage uitgebreid met het hoofdstuk Bedrijfsvermogen. Hierin zijn de specificaties van de verschillende vennoten beschikbaar en een overzicht om de resultaatverdeling in te vullen.
Het hoofdstuk Eigen vermogen is (nog) beschikbaar indien er sprake is van een herinvesteringsreserve en/of de resultaatverdeling nog niet geboekt is.
Wat als de ondernemingsvorm niet is ingevuld in de entiteitskaart
Hoewel het geadviseerd wordt om in de entiteitskaart altijd de ondernemingsvorm in te vullen en te gebruiken, kunnen er situaties zijn waarbij dit niet gedaan is.
Dat betekent niet dat de app dan onbruikbaar wordt. In de app is hierin voorzien door in de checklist 1.02 Inzicht in de onderneming extra instructies op te nemen.
Zo wordt een toelichting getoond en worden drie instructies zichtbaar waarmee de gebruiker kan aangeven of de jaarrekening samengesteld gaat worden alsof het een "Besloten vennootschap", een "Eenmanszaak" of een "V.O.F." is. Na die keuze zal de opdracht zich gedragen alsof in de entiteitskaart gekozen is voor een van die ondernemingsvormen.
Van SAMENSTEL+ EZ/VOF 2019 opdracht naar een SAMENSTEL+ 2020 opdracht
Voor de gevallen waarbij een SAMENSTEL+ EZ/VOF opdracht gemaakt is afgelopen boekjaar is een FAQ document geschreven op welke manieren naar een SAMENSTEL+ 2020 opdracht gegaan kan worden.
Zie Van SAMENSTEL+ EZ/VOF naar SAMENSTEL+
Gebruik van groepen tonen op basis van de ondernemingsvorm
In versie 2.637 van de ADV+ app is het tonen van groepen op basis van de ondernemingsvorm geïntroduceerd. Dezelfde methodiek wordt in deze versie van de SAMENSTEL+ app gebruikt.
Hierdoor worden de groepen alleen zichtbaar en toegankelijk in de datapagina als ze behoren bij de betreffende ondernemingsvorm. Dit betekent dat het niet mogelijk is een saldo op een groep in te lezen die niet past bij de gekozen ondernemingsvorm.
In de entiteitskaart kan de ondernemingsvorm ingevuld worden, de groepen in de datapagina reageren dus op deze keuze.
Als voorbeeld: in de entiteitskaart staat Besloten vennootschap met gewone structuur als ondernemingsvorm. Dan zal de groep B.C. Bedrijfsvermogen niet meer opkomen en ook geen saldo bevatten na het inlezen van de cijfers.
Met betrekking tot het gedrag van de ondernemingen is de volgende categorisering gemaakt:
Onder een BV vallen: |
Besloten vennootschap met gewone structuur |
Besloten vennootschap blijkens statuten structuurvennootschap |
Goudenhanddruk Stamrecht BV |
Een EZ: |
Eenmanszaak |
Onder een VOF vallen: |
Eenmanszaak met meer dan 1 eigenaar |
Vennootschap onder firma |
Commanditaire vennootschap met één beherende vennoot |
Commanditaire vennootschap met meer dan één beherende vennoot |
Maatschap |
Groepen die niet bij de ondernemingsvorm horen kunnen zichtbaar gemaakt worden in de datapagina op het tabblad Rekeningen toewijzen. Klik hiervoor in de opdracht op "Toon verborgen".
Algemene toelichting op het 'gedrag' van de checklists en jaarrekening
Bij het integreren van EZ/VOF in de M/K versie van de app zijn op meerdere plekken de zichtbaarheidsformules aangepast van 'tonen als' naar 'verbergen als'. Dit heeft als gevolg dat instructies in eerste instantie zichtbaar kunnen zijn en verborgen worden nadat voorgaande instructies beantwoord zijn.
Als voorbeeld: de geconsolideerde grondslagteksten in de checklists 2.01 t/m 2.17 van een geconsolideerde opdracht kunnen zichtbaar zijn totdat "Nee" wordt aangegeven bij de instructie "Wijken de geconsolideerde grondslagen af van enkelvoudige grondslagen?".
Hierdoor wordt het nog belangrijker dan voorheen om een opdracht in volgorde van presentatie van checklists en instructies te maken, zodat voorkomen wordt dat onnodige instructies worden beantwoord en afgehandeld.
Hedge-accounting en financiële instrumenten
In de app zijn uitbreidingen doorgevoerd met betrekking tot de verwerking van hedge-accounting en financiële instrumenten.
Effecten
In checklist 2.08 Effecten is guidance toegevoegd bij de instructie "Is bij waardering tegen actuele waarde de herwaardering in een wettelijke reserve opgenomen?".
Converteerbare leningen
In checklist 2.12 Langlopende schulden zijn uitbreidingen doorgevoerd rondom de converteerbare leningen. Er is een extra documentatieveld en bijbehorende guidance toegevoegd.
Financiële instrumenten die tegen actuele waarde worden gewaardeerd
In checklist 2.30 Afronden kwalificeren & analyseren zijn uitbreidingen doorgevoerd rondom de (actuele waarde) van de financiële instrumenten. Op grond van artikel 2:381a zijn zowel de enkelvoudige als geconsolideerde grondslagen en toelichtingen aangevuld. Daarnaast is de guidance aangepast en zijn er linkjes naar artikelen opgenomen.
Aanpassingen SBR
- De grondslag van de financiële instrumenten is verwijderd uit de SBR publicatie.
- De instructies Informatieverschaffing over financiële instrumenten en Voorwaarden die op het bedrag, het tijdstip en de zekerheid van kasstromen van afgeleide financiële instrumenten van invloed kunnen zijn zijn toegevoegd aan de SBR publicatie.
Managementrapportage
De indeling van de managementrapportage is deels opnieuw vormgegeven, zodat je vanaf hoofdniveau een steeds gedetailleerder inzicht krijgt in de onderneming. De tekstuele en cijfermatige toelichtingen worden vanuit een globaal overzicht steeds meer op detailniveau tot aan grootboekrekeningniveau uitgesplitst.
De hoofdstukken Business update en de Algemene bespreekpunten zijn onveranderd gebleven. Het hoofdstuk Quickscan is nieuw toegevoegd. Hierin worden op hoofdniveau cijfers en kengetallen weergegeven. In het hoofdstuk Specificaties wordt per post op detailniveau cijfers, toelichtingen en kpi's opgenomen en toegelicht.
Watermerk jaarrekening
Het watermerk reageert op het ingestelde Letterfont type. De lettergrootte van het watermerk en de kleur kunnen niet worden aangepast.
Verbeteringen in de data pagina
Het is nu ook mogelijk om cijfers te importeren vanuit Visma.net.
Verbeteringen in de checklists
- In checklist 1.01 Aanvaarding klant en opdracht is een instructie toegevoegd Is er een raad van commissarissen? die alleen zichtbaar is bij een B.V. en de bijbehorende tekst stuurt in de Opdrachtbevestiging.
- In checklist 2.02 Materiële vaste activa is de tekst voor de fiscale grondslag gebouwen bijgewerkt omdat deze niet meer overeenkwam met de wettekst volgens de Wet VPB.
-
De Algemene grondslagen (de standaard op basis waarvan de jaarrekening is opgesteld) zijn verplaatst van de checklist 2.30 Afronden analyseren & kwalificeren naar de checklist 1.02 Inzicht in de onderneming.
Verbeteringen in de jaarrekening
- #58352 In de jaarrekening worden posten met een saldo van nul (0) ook getoond. Afhankelijk van de kantoorinstellingen wordt dit getoond door een "0" of een "-".
- In de jaarrekening stond onder de ondertekening een guidance tekst die niet meer correct was. Deze guidance tekst is verwijderd.
Verbeteringen in de publicatiestukken
- In de SBR publicatie micro en klein zijn de velden voor het adres nu altijd zichtbaar, ook als die velden in de entiteitskaart nog niet gevuld zijn, waardoor de validaties op deze velden zichtbaar aangegeven kunnen worden.
- De ondersteuning van buitenlandse adressen is toegevoegd.
- Het veld Titel van het document is beter uitgelijnd.
Tot slot
Binnenkort zal ook in uw omgeving de naam van de app wijzigen van SAMENSTEL+ M/K naar SAMENSTEL+