Let op! vergeet niet uw sjablonen te converteren naar het nieuwe jaarversie van de Manager product
Wijzigingen CaseWare Samenstel Manager 2020
INLEIDING GEBRUIK SAMENSTELMANAGER
In de Caseware Samenstel Manager 2020 worden voor de opbouw van de werkprogramma’s de uitgangspunten van het risicogericht samenstellen uit het NEMACC rapport gevolgd. Deze uitgangspunten passen ook binnen een werkwijze op basis van Handreiking 1136. In de Caseware Samenstel Manager is het mogelijk om een splitsing tussen de administratieve fase en de samenstelfase aan te brengen. Daarnaast is het mogelijk om beoordelingsopdrachten (COS 2400) uit te voeren in de dossiers.
Risicogericht samenstellen volgens NEMACC
In opdracht van de NBA heeft het NEMACC in 2015 een rapport opgesteld die handelt over risicogericht samenstellen. De conclusies en de tekst van dit rapport zijn door de NBA overgenomen en uitgebracht in een stuk dat is gepubliceerd door de commissie MKB van de NBA. De belangrijkste uitgangspunten van het risicogericht samenstellen waren al mogelijk in de content van de CaseWare (samenstel)manager. In deze versie zijn de uitgangspunten van dit rapport verder uitgewerkt. De belangrijkste conclusies van het rapport waren:
1. Splits de fasen waarin wordt geadministreerd en samengesteld in twee aparte processen. Het bijwerken van de boekhouding, het boeken van voorafgaande journaalposten en het verzamelen van informatie horen bij het administratieve proces; Voor het administratieve proces zijn checklists opgenomen (jaarafsluiting, eventueel aan te vullen met checklists per kwartaal). Daarnaast zijn ook documentreserveringen opgenomen in de administratieve fase om de vastleggingen te kunnen structureren.
2. In het samenstelproces kan onderscheid gemaakt worden tussen materiële en niet materiële posten en posten waar risico bestaat dat deze onjuist, niet volledig of anderszins onbevredigend zijn.
De NEMACC heeft daarvan een matrix opgesteld met een mogelijke aanpak van de werkzaamheden:
Deze risicogerichte aanpak is in deze versie van de content onverkort mogelijk door op de juiste manier gebruik te maken van de kantoorinstellingen over het toepassen van de materialiteit en het gebruikmaken van het postenoverzicht.
Omdat de uitgangspunten van NEMACC gebaseerd zijn op het soort post (te onderscheiden naar wel-niet materieel en wel-geen risico) worden in de Caseware Samenstel Manager 2020 de volgende uitgangspunten gehanteerd:
- Standaard staat de berekening van het materieel belang aan, gebaseerd op de ‘materialiteit’
- Voor posten die niet materieel zijn komen standaard geen werkstappen op
- Voor risicoposten dienen klantspecifieke instructies te worden gemaakt door:
- Het aanmaken van aandachtspunten, en/of
- Het aanzetten van ‘niet-actieve’ instructies in de werkprogramma’s van de betreffende posten.
In de Caseware Samenstel Manager 2020 is het ook mogelijk dat de accountant zelf op basis gesignaleerde aandachtspunten zelf de werkprogramma in de uitvoeringsfase risicogericht opstelt. Wanneer voor deze variant gekozen wordt zijn de werkprogramma’s in de uitvoeringsfase geheel leeg.
Eén van de uitgangspunten van het rapport van de NEMACC is dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen de administratieve fase en het samenstellen. In de administratieve fase worden alle posten zoals afschrijvingen en loonkosten geboekt, de aansluitingen zoals omzetbelasting en loonbelasting gemaakt en documenten en specificaties opgeborgen. In de samenstelfase worden dan de jaarrekening aan de hand van een definitieve saldilijst samengesteld en worden de werkzaamheden van COS 4410 verricht. Hiertoe is een voorloopvraag opgenomen die zichtbaar is wanneer er niet wordt gekozen voor werkprogramma’s op basis van aandachtspunten.
Voorloopvragen
In de voorloopvragen zijn, naast de hiervoor genoemde nieuwe manier van opbouwen werkprogramma uitvoeringsfase, de vragen anders geformuleerd. Hiermee willen wij inzichtelijker maken welke gevolgen de beantwoording van de vragen heeft voor de opbouw van het dossier.
Ook is de mogelijkheid opgenomen om een fiscale dossieropbouw toe te voegen aan het dossier. Wanneer hiervoor wordt gekozen wordt (via Documentenbeheer) een dossierindeling met documentreserveringen toegevoegd aan het dossier.
Diepgang werkprogramma’s
Als recapitulatie voor het hiervoor beschrevene is de opbouw van de werkprogramma’s als volgt:
- Niet materiële posten: geen instructies (standaard)
- Materiële posten: standaard circa 2-3 instructies bestaande uit onder andere cijferanalyses en verslaggevingsvraagstukken
- Aansluitingen nog niet opgesteld voorafgaand aan samenstellen: extra instructies in uitvoeringsfase voor het opstellen van specificaties en het maken van aansluitingen
- Samenstellen+: extra instructies, zoals adviesgericht werkzaamheden. Deze zitten zowel in de werkprogramma’s per post als in een separaat werkprogramma Adviesvragen/overige
De opbouw van de instructies is gelijk in het Totaal werkprogramma 3.1.1.2 en de werkprogramma’s per post. De combinatie van de voorloopvragen kan ook resulteren in een volledig werkprogramma (alle instructies ‘actief’).
Indien gekozen wordt voor Werkprogramma’s op basis van gesignaleerde aandachtpunten blijven de werkprogramma’s in de uitvoeringsfase leeg.
Berekening materieel belang
De berekening materieel belang is gebaseerd op de Rekentool Materialiteit van NEMACC (www.materialiteit.nl). Deze rekentool is opgesteld in het kader van het NEMACC-rapport 'Materialiteit in het MKB'. Voor een goed gebruik van de rekentool is het belangrijk kennis te nemen van dat rapport.
BEOORDELINGSOPDRACHTEN UITVOEREN IN CASEWARE SAMENSTELMANAGER 2020
Vanaf de Caseware Samenstel Manager 2018 is het ook mogelijk om Beoordelingsopdrachten uit te voeren in de Caseware Samenstel Manager. Hiervoor is een extra voorloopvraag opgenomen. Indien gekozen wordt voor een beoordelingsopdracht wordt het bestaande dossier omgezet naar een beoordelingsdossier. Dit leidt tot extra instructies in bestaande werkprogramma’s, het verbergen van specifieke samenstelinstructies en het toevoegen van specifieke documenten die verplicht zijn voor de COS 2400 opdrachten. De volgende documenten worden toegevoegd aan het dossier:
· 1.3.2 Werkprogramma AOIB
· 1.3.3 Inlichtingen cliënt
· 1.5.1 Checklist onafhankelijkheid
· 4.2.7 Overzicht gecorrigeerde verschillen
· 4.2.8 Overzicht niet gecorrigeerde verschillen
CONTENTWIJZIGINGEN CASEWARE SAMENSTELMANAGER 2020
Gewijzigde guidance
Op verschillende plekken is guidance toegevoegd en/of aangepast aan de gewijzigde regelgeving.
Gewijzigde documenten
In verschillende werkprogramma’s en checklists zijn welke instructies tekstmatig veranderd om de leesbaarheid te bevorderen, maar deze hebben inhoudelijk dezelfde strekking gehouden.
Wijzigingen wet- en regelgeving
De VGBA herzien per 1 januari 2020. Hierdoor is het onder meer verplicht geworden om ‘collegiaal overleg’ te voeren bij het aanvaarden van een nieuwe opdracht. Ook is met ingang van september het UBO register van kracht. In de CaseWare Samenstel Manager 2020 zijn hiervoor de volgende aanpassingen doorgevoerd:
· 1.2.1: toevoegen vragen over collegiaal overleg (VGBA art 15a)
· 1.2.1: toevoegen over inschrijving UBO register
Daarnaast zijn in de loop van 2020 aanvullende vragen opgenomen in de CaseWare Samenstel Manager 2019 met betrekking tot de gevolgen van de COVID-19 crisis. Omdat deze crisis hiervan nog steeds aanhoudt zijn deze vragen ook in de Manager 2020 beschikbaar.
Nieuwe features
Centrale productinstellingen
Let op: in de CaseWare Samenstel Manager 2020 kan niet meer gewerkt worden zonder de centrale productinstellingen die met de Toolbox ingesteld kunnen worden. Om de productpaden in te stellen kunt u dit artikel raadplegen. Dit heeft de volgende voordelen:
- Gebruikers kunnen geen foute paden meer instellen, met bijbehorende synchronisatieproblemen tot gevolg;
- Gebruikers hoeven voor de conversie geen paden meer in te stellen, wat tijd en fouten bespaart;
- Indien er van server veranderd wordt, hoeven er geen paden per dossier meer veranderd te worden, maar dit kan door een eenmalige aanpassing door de beheerder.
- De beheerderstemplate is hiermee komen te vervallen. De content editor kan zelfstandig opgestart worden. Vanwege deze wijziging is het niet meer nodig een aparte server- en werkstation installatie te doen.
Wachtwoord CaseWare Content Editor Managers Tool
In de CaseWare Content Editor Managers 2020.2.1 is een gebruikersnaam en wachtwoord ingebouwd zodat onbevoegde personeelsleden niet hiervan oneigenlijk gebruik kunnen maken. De standaard gebruikersnaam en het wachtwoord hiervoor zijn: admin | admin. Het is aanbevolen om het wachtwoord aan te passen voor uw kantoor middels "Wijzigen" button.
Bugfixing
- CWNLCOM - 143: De gekozen percentage wordt onthouden in berekening materieel belang;
-
CWNLCOM - 186 - #46824: Lay out in print preview is verbeterd het topmemo (4.1.2);
-
CWNLCOM - 213: Aandachtspunt die gekoppeld zijn in Manager 2018 aan een werkprogramma en deze wordt hernummerd tijdens conversie naar het nieuwe jaar kunnen gemuteerd worden;
-
CWNLCOM - 268: De vinkjes (ja, nee, nvt) worden juist verwerkt bij synchronisatie conflicten;
-
CWNLCOM - 283: Document Planningsdata Workflow is uitbreidt met de realisatie van de stappen en de mogelijkheid een stap terug te gaan;
- CWNLCOM-332 - #50329: Materialiteitsoverzicht is gelijk getrokken met postenoverzicht (jaarrekening);
-
CWNLCOM - 345: Mapping CC.J.A0100 is toegevoegd aan Leadsheet overige bedrijfskosten;
-
CWNLCOM - 376: De juiste guids zijn toegevoegd in het postenoverzicht bij de FVA in de ez/vof zodat de relaties juist werken;
-
CWNLCOM- 381: Indien de dossierconversie naar versie 2020 is afgerond wordt automatisch de CaseWare Framework-locatie in de CV database toegevoegd;
-
CWNLCOM - 390: De postenoverzicht toont geen verschillen bij het gebruik maken van mapping valutakoersverschillen;
-
CWNLCOM - 413 - Mapping Valutakoersversverschillen wordt tijdens dossierconversie toegevoegd aan het dossier:
-
CWNLCOM - 418 - Omschrijving van een standaard aandachtspunt wordt overgenomen vanuit "vraag" veld;
-
CWNLCOM - 436 - #31389: De defaultinstellingen in de dossiertemplate onder extra | opties zijn rechtgezet met betrekking tot uitgebreide mappingomschrijving, tonen nulregels en onderdrukken documenten;
-
CWNLCOM - 438 - #42887: Foutieve naamgeving van de placeholders (Box 2 en Box 3) zijn hersteld in de EZ/VOF template;
-
CWNLCOM - 444: Kantoor.xml is toegevoegd zodat kantoor specifieke dossierindeling ingesteld kan worden;
-
CWNLCOM - 445: Aandachtspunten en instructies worden geupdate bij werkprogramma's zonder een totale update uit te voeren;
-
CWNLCOM - 482 - #49282: Checklist administratieve dienstverlening kan uitgesloten worden in documentenbeheer.
Content editor:
- CWNLCOM-288 - #49525: Uitsluiten documenten in documentenbeheer werkt op de juiste manier;
- CWNLCOM - 334 - Een functie in de Content Editor Managers is toegevoegd dat afgetekende werkprogramma's bij on opening niet bijgewerkt worden als het versienummer is opgehoogd in de database.