Het doel van de specificaties is om meer mogelijkheden te bieden in de jaarrekening. Vaak wordt de jaarrekening gebruikt als bespreekstuk en met deze specificaties kan de informatie worden gedeeld met klanten in de jaarrekening.
Het zijn specificaties als aanvulling op de wettelijke minimum. Specificaties zijn opgenomen in zowel de SAMENSTEL+ M/K als de SAMENSTEL+ EZ/VOF app. Echter niet alle specificaties zijn voor beide apps beschikbaar.
In dit artikel is per specificaties aangegeven voor welke app deze specificatie van toepassing is. De laatste paragraaf heeft betrekking op het aanpassen van de specificaties naar eigen behoefte in het dossier.
Inhoudsopgave
Meerjarenoverzicht (M/K en EZ/VOF)
Verloopoverzichten (M/K en EZ/VOF)
Specificaties bedrijfsvermogen (EZ/VOF)
Resultaatverdeling V.O.F. (EZ/VOF)
Kolommen/rijen verbergen of verwijderen
Algemeen
De specificaties worden aangestuurd vanuit de desbetreffende checklists, onderaan de checklist is een sectie "Specificaties in de jaarrekening" opgenomen.
De specificaties worden gedeeltelijk gevuld vanuit de saldi. De mutaties gedurende het boekjaar zijn niet te herleiden uit de saldi en moeten in de jaarrekening worden ingevuld.
Meerjarenoverzicht
Dit overzicht wordt aan gezet vanuit checklist 2.30 Afronden analyseren & kwalificeren.
Een voorbeeld van het meerjarenoverzicht staat hieronder weergegeven.
Dit voorbeeld komt uit de SAMENSTEL+ Micro/Klein
Het meerjarenoverzicht wordt volledig gevuld vanuit de saldibalans en de verhouding wordt berekend op basis van de saldi.
Verloopoverzichten
Er zijn in de app in totaal vier verloopoverzichten opgenomen:
- Immateriële vaste activa
- Materiële vaste activa
- Financiële vaste activa
- Langlopende schulden
In de specificatie bij de jaarrekening zal als eerste de uitsplitsing van de balans opkomen:
Dit voorbeeld komt uit de SAMENSTEL+ Micro/Klein
Deze uitsplitsing maakt het ook eenvoudig om de verdere specificaties aan te vullen. Als gekozen wordt voor een totaal verloopoverzicht ziet deze er als volgt uit:
Dit voorbeeld komt uit de SAMENSTEL+ Micro/Klein
De stand begin boekjaar en de afschrijvingen worden vanuit de saldibalans opgehaald. Het totaal mutaties boekjaar wordt berekend op basis van de ingegeven waarden. De stand einde boekjaar wordt berekend op basis van: stand begin boekjaar + totaal mutaties.
Als gekozen wordt voor verloopoverzicht per post, zal er per categorie een verloopoverzicht zichtbaar worden:
Dit voorbeeld komt uit de SAMENSTEL+ Micro/Klein
In het verloopoverzicht per post wordt er gebruik gemaakt van een mooie functionaliteit, namelijk waarschuwingen (zichtbaar met het rode icoontje). Deze waarschuwing komt op omdat de stand einde boekjaar niet overeenkomt met de stand einde boekjaar in de balans. Zodra de stand einde boekjaar gelijk is aan de stand einde boekjaar uit de balans, zal deze waarschuwing verdwijnen.
Dit voorbeeld komt uit de SAMENSTEL+ Micro/Klein
Fiscale positie
De specificatie fiscale positie betreft een overzicht waarin de fiscale positie van de onderneming terugkomt. De volgende onderwerpen komen terug: fiscaal belastbaar bedrag, de balanspositie van de VPB-schuld en de mogelijke compensabele verliezen.
De berekening van het fiscaal belastbaar resultaat wordt automatisch vanuit de saldi gevuld tot aan resultaat voor belastingen.
Dit overzicht wordt aan gezet vanuit checklist 2.13 Kortlopende schulden.
Hieronder staat een voorbeeld van de berekening van het fiscaal belastbaar bedrag.
Dit voorbeeld komt uit de SAMENSTEL+ Micro/Klein
Specificaties bedrijfsvermogen
In de specificatie van het bedrijfsvermogen wordt per vennoot (met een maximum van vijf) het bedrijfsvermogen weergegeven.
Dit voorbeeld komt uit de SAMENSTEL+ EZ/VOF
Resultaatverdeling V.O.F.
In de resultaat verdeling V.O.F. kan de verdeling van het resultaat worden gespecificeerd voor de klant.
Dit voorbeeld komt uit de SAMENSTEL+ EZ/VOF
Kolommen/rijen verbergen of verwijderen
De rijen die niet gevuld zijn worden in de print niet weergegeven. Kolommen die niet gevuld zijn zal de gebruiker zelf moeten verbergen.
Voor het aanpassen van de tabellen is het volgende artikel beschikbaar: Een tabel aanpassen in de jaarrekening. Hierin wordt uitgelegd hoe de tabellen te wijzigen zijn.