Bij Caseware komen regelmatig vragen binnen over wijzigingen in functionaliteiten. In dit artikel willen we uitleggen hoe dat komt en welke strategie Caseware volgt.
Caseware heeft al een lange geschiedenis in het genereren van jaarrekeningen. De manier hoe een jaarrekening uit Financials eruit ziet en welke functionaliteiten er in het product zitten verandert in de loop der jaren. Aan de basis van onze producten staat BW2 Titel 9, het Besluit Modellen Jaarrekening en de RJ. Daarnaast heeft Caseware het gebruiksgemak, de functionaliteiten, flexibiliteit en waar mogelijk aansluiting met de NBA voorbeeldrapporten hoog in het vaandel staan. Met deze uitgangspunten maakt Caseware altijd oplossingen waarmee de gebruiker zoveel mogelijk wordt ondersteund.
Met de komst van SBR(1) is daar verandering in gekomen. Met SBR en de verplichting tot het digitaal deponeren van de jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel is er in Nederland een nieuwe standaard ingevoerd, de Nederlandse taxonomie (NT) genaamd. SBR is daarmee toegevoegd aan de basis van onze producten.
Caseware heeft naar aanleiding hiervan ervoor gezorgd dat de publicatiestukken op basis van SBR kunnen worden opgesteld. De digitale inrichtingsjaarrekening en publicatie wordt bepaald binnen de NT met dezelfde basis die wij ook hanteren, BW2 Titel9, Besluit Modellen Jaarrekening en de RJ. Door de inrichtingsjaarrekening te baseren op deze nieuwe digitale standaard kan de efficiency voor het maken van de jaarrekening en publicatie omhoog zonder in te leveren op kwaliteit.
Doordat de inrichtingsjaarrekening ook op basis van SBR wordt gemaakt sluiten de overzichten, indelingen en gegevens van het inrichtingsstuk naadloos aan op de te deponeren jaarrekening, de publicatiestukken.
De komende uitleveringen zullen daarom diverse componenten worden aangepast om deze aansluiting te realiseren. Er wordt begonnen met het toevoegen van de ontbrekende onderdelen van de Overige toelichtingen zoals Concessies, financiële instrumenten, uitgeoefende rechten etc. En vervolgens worden de toelichtingen op de jaarrekeningposten uitgebreid met de tekstuele toelichtingen conform de taxonomie, op de wijze zoals reeds eerder andere jaarrekeningonderdelen zijn aangepast. Hierbij wordt rekening gehouden met de omvang van de entiteit.
----------------------------------------
(1) SBR is de nationale standaard voor de digitale uitwisseling van alle bedrijfsmatige rapportages. Samen met organisaties uit de markt, zoals accountants, boekhouders, softwareleveranciers en banken heeft de Nederlandse overheid SBR ontwikkeld.