Verschillen tussen enkelvoudig en geconsolideerd eigen vermogen en resultaat
Fiscale positie
Indien u in het geconsolideerde rapport eveneens de enkelvoudige jaarrekening van de Holding wilt opnemen, bevat de Financials MKB BV Cons template daar de benodigde CaseViewdocumenten voor.
Zowel voor de inrichtingsjaarrekening als de publicatiejaarrekening zijn CaseViewdocumenten beschikbaar.
1. |
CONS1 en VENN1 |
Geconsolideerde jaarrekening en Enkelvoudige jaarrekening |
2. |
SBR |
SBR Rapportage |
3. |
PUBCONS en PUBVENN |
Publicatie geconsolideerde jaarrekening en Publicatie enkelvoudige jaarrekening |
In het dossier:
Daarbij dient u er op te letten dat de eigenschappen van de enkelvoudige documenten aan de juiste entiteit zijn gekoppeld. Dit kunt u controleren door via de rechter muisknop de eigenschappen van het document te openen:
Bij Inhoud moet u de enkelvoudige entiteit van de Holding kiezen.
Voor de geconsolideerde jaarrekening en de geconsolideerde publicatiejaarrekening kan de inhoud op “Standaard inhoud” staan.
De sleutel van de documenten dient u niet te wijzigen.
Zowel in het CONS1 als het PUBCONS document worden de enkelvoudige onderdelen via een gekoppeld subdocument VENN1 en PUBVENN gepresenteerd als een CaseViewdocument:
Ook de inhoudsopgave houdt rekening met de toegevoegde enkelvoudige onderdelen:
In de print of in het afdrukvoorbeeld wordt dan de inhoudsopgave van de geconsolideerde jaarrekening en de publicatie geconsolideerde jaarrekening aangevuld met de enkelvoudige onderdelen:
Om te voorkomen dat het afdrukvoorbeeld onnodig veel tijd kost, doordat hierbij steeds de inhoudsopgave en het subdocument enkelvoudige jaarrekening worden opgebouwd, is een versnelde Print preview als optie ingebouwd. Deze vindt u in de navigatiebalk van de geconsolideerde jaarrekening en publicatie geconsolideerde jaarrekening onder Document. Indien u hiervoor kiest worden de inhoudsopgave en het subdocument dichtgezet. Bij het definitief printen kunt u deze keuze weer ongedaan maken.
De enkelvoudige onderdelen dienen wel eerst in de desbetreffende CaseViewdocumenten te worden uitgewerkt en opgeslagen. Alleen de opgeslagen wijzigingen worden in het subdocument van de geconsolideerde jaarrekening en eventueel de geconsolideerde publicatie jaarrekening meegenomen.
De enkelvoudige onderdelen die opgebouwd worden in de consolidatie-administratie verschillen daarmee van de jaarrekening en de publicatiejaarrekening die in de extern in Caseware opgebouwde onderliggende entiteiten worden uitgewerkt. Indien sprake is van extern opgebouwde documenten, dan worden de jaarrekening en de publicatiejaarrekening in de documenten CWNL1 en eventueel PUB opgebouwd. Deze documenten zijn per definitie niet in het consolidatiebestand opgenomen.
Dat betekent dat u zaken, zoals de presentatie van posten in de balans, maar ook de enkelvoudige grondslagen en klantspecifieke instellingen en teksten in de enkelvoudige jaarrekening en eventueel de enkelvoudige publicatie jaarrekening, moet bijwerken.
Daarbij heeft u in de enkelvoudige jaarrekening de mogelijkheid om te kiezen voor de wettelijk toegestane verkorte winst-en-verliesrekening.
Voor het gebruik van kantoor- en klantteksten dient u zich te realiseren dat deze eveneens gekoppeld zijn aan de specifieke documenten in het geconsolideerde Casewarebestand.
Het document CONS1 bevat Casewareteksten, kantoor- of klantteksten.
Deze teksten kunt u overnemen in het document SBR of eventueel PUBCONS bij grote rechtspersonen.
Op dezelfde manier zijn de teksten van SBR en eventueel PUBVENN over te nemen uit het VENN1 document.
Indien sprake is van vrijwillige consolidatie bij een kleine BV dan kunt u voor de publicatie volstaan met een normale publicatie met behulp van het SBR document. Daarvoor kunt u het beste gebruik maken van een extern gekoppeld Casewaredossier waarin de cijfers van de holding enkelvoudig worden opgebouwd. Eventueel kunt u uit praktische overwegingen het SBR document in een Caseware consolidatie dossier opnemen. Bedenk dan wel dat de teksten gekoppeld dienen te zijn aan het VENN1 document.
Verschillen tussen enkelvoudig en geconsolideerd eigen vermogen en resultaat
Indien er verschillen zijn tussen het enkelvoudig en geconsolideerd resultaat en het eigen vermogen, dan dient u dit toe te lichten. In de Financials jaarrekening zijn daar op dit moment geen standaardcomponenten voor beschikbaar. Deze toelichting kunt u op de desbetreffende plaatsen in de jaarrekening opnemen door gebruik te maken van de vrije cijferopstelling eventueel aangevuld met vrije tekst.
Fiscale positie
In de geconsolideerde jaarrekening wordt, onder het onderdeel accountantsverslag de fiscale positie gepresenteerd. Hierin wordt vanuit de saldibalans een aantal posten opgenomen. Deze posten zijn gebaseerd op de gekoppelde cijfers in de Caseware-administratie. Dat betekent dat in een consolidatiedossier wordt uitgegaan van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting. Indien één dochter of meer dochters geen deel uitmaakt/deel uitmaken van de fiscale eenheid is in de fiscale positie een aantal mogelijkheden ingebouwd om handmatig de posten van de vennootschappen die buiten de fiscale eenheid vallen te corrigeren.
In de eerste plaats hebt u via de presentatie-instellingen bij Berekening belastbaar bedrag een aantal mogelijkheden waarmee u de Berekening belastbaar bedrag kunt laten beginnen. Hieronder is ook de keuze opgenomen Berekening beginnen met… | Resultaten per entiteit vóór VPB.
Verder zijn in de diverse velden van de onderdelen van de fiscale positie regels toe te voegen, omschrijvingen en getallen overschrijfbaar en controletellingen uit te schakelen.