Nieuwe werking waarderingsgrondslagen
Om de jaarrekeningen beter te laten aansluiten op de SBR rapportages zijn ook de waarderingsgrondslagen grondig gewijzigd. De indeling van de waarderingsgrondslagen zullen vanaf Financials 2016.0 volledig aansluiten op de Nederlandse Taxonomie(NT) en de Banken Taxonomie (BT). Dit heeft tot gevolg dat de hele indeling van de waarderingsgrondslagen is aangepast en vanaf nu overgenomen wordt uit de taxonomie.
Werkwijze waarderingsgrondslagen
De waarderingsgrondslagen worden nu intelligent opgenomen. Dat wil zeggen dat in de situatie dat er wel SBR rapportages worden gemaakt op basis van de jaarrekening (inrichtingsstuk), er andere functionaliteiten beschikbaar komen ten opzichte van de situatie dat er geen SBR rapportages gemaakt worden op basis van de jaarrekening. Daarvoor is het van belang vooraf al te weten welke soorten SBR rapportages gemaakt worden in het dossier. Hiervoor zijn vragen geformuleerd die zijn opgenomen in het nieuwe document Beschrijving van de huishouding (zie hiervoor de paragraaf Beschrijving van de huishouding).
Opbouw waarderingsgrondslagen
Omdat de waarderingsgrondslagen aan moeten sluiten op SBR is de indeling van de waarderingsgrondslagen overgenomen van de indeling van de taxonomie. Hierdoor kan het voorkomen dat de volgorden van enkele waarderingsgrondslagen iets afwijken ten opzichte van de oude waarderingsgrondslagen. Daarnaast is het van belang dat de juiste tekst op de juiste plek wordt gezet, zodat altijd de juiste teksten worden opgehaald.
Om te voorkomen dat de koppeling met SBR niet goed werkt hebben wij de omschrijvingen van de teksten overgenomen van de labels uit de taxonomie en kunnen deze niet meer aangepast worden.
Opmaak toepassen
De functionaliteit voor het opmaken van de teksten is voor de waarderingsgrondslagen eruit gehaald. Hiermee werd in de praktijk regelmatig verplicht gestelde teksten omzeild. Daarnaast kan de opmaak niet mee met SBR rapportages.
Iconen
Bij de waarderingsgrondslagen zijn nu ook iconen zichtbaar. In deze iconen staat een letter. De B staat voor Bankenrapportage en de P voor Publicatiestukken.
![]() |
Bankenrapportage |
![]() |
Publicatiestukken |
Staat er achter een waarderingsgrondslag een icoon, dan houdt dat in dat dat betreffende waarderingsgrondslag overgenomen zal worden in de desbetreffende SBR rapportage. Zo wordt overzichtelijk weergegeven of een tekst terugkomt in een SBR rapportage. Hierdoor kan de gebruiker eenvoudig zien of de tekst die hij kiest of schrijft bij een bepaalde waarderingsgrondslag ook wordt opgenomen in de betreffende SBR rapportage.
Figuur 1
Iconen kunnen ook nog verschillende verschijningsvormen hebben, elk met een eigen betekenis.
![]() |
Tekst zoals weergegeven in het rapport wordt overgenomen in de SBR Kredietrapportage. |
![]() |
In de kredietrapportage wordt wel een tekst weergegeven voor deze waarderingsgrondslag, maar de inhoud wijkt af als gevolg van het anonimiseren van de tekst. Op het moment dat de gebruiker over deze tekst heen hovert, wordt de aangepaste tekst weergegeven. |
![]() |
Er is geen kredietrapportage. Waarschijnlijk omdat hiervoor niet is gekozen in het document Beschrijving van de huishouding. |
Voorbeeld
Tekstdialoogscherm
Als op een gekleurde icoon wordt geklikt verschijnt er een tekstdialoogscherm. De look & feel van de tekstdialoogschermen zijn aangepast en meer in lijn met de tekstdialoogschermen van de manager producten. De functionaliteit van de tekstdialoogschermen als er wordt geklikt op een icoon is iets anders dan bij een gewone tekstdialoogscherm. Er komen in totaal 4 knoppen op.
Figuur 2
- Als een tekstdialoogscherm, wordt het scherm leeg weergegeven. Vaak zal de gebruiker iets willen anonimiseren, en dus hebben wij een knop gemaakt die de tekst overneemt zoals in het rapport is weergegeven. De gebruiker kan dan daarna de tekst zodanig aanpassen dat hij voor de SBR rapportage is geanonimiseerd.
- Als de gebruiker klaar is met aanpassen dan kan hij deze tekst opslaan. Deze tekst wordt daarna niet getoond in de jaarrekening maar zal wel opkomen in de publicatiestukken resp. kredietrapportage.
- Als blijkt dat een eerder aangepaste tekst weer terug moet naar de standaard tekst zoals in het inrichtingsstuk is weergegeven zou eigenlijk alles leeggehaald moeten worden en dan opgeslagen. Wij hebben hiervoor een aparte knop gemaakt. Op het moment dat die knop ingedrukt wordt sluit het tekstdialoogscherm en wordt er in de betreffende SBR rapportage geen afwijkende tekst meer getoond.
- Als op de icoon is gedrukt maar er hoeven geen aanpassingen worden gedaan, wordt hiermee het tekstdialoogscherm gesloten.