In dit artikel leest u meer over de functies van de rechtermuisknopmenu.
Partiële update
Cijferopstelling
Jaarkop
Tekstdialoogscherm
- Keuze teksten (in jaarrekening)
- Algemeen
- Bestuursverslag, Grondslagen, Niborev en Overige gegevens
Tekstopmaak
Posten sorteren
Start op een nieuwe pagina
Vrije cijferopstelling
Vrije tekst
Iedere component begint met helemaal rechts de rechtermuisknopbutton:
Afhankelijk van de plaats in de jaarrekening, waar u zich op dat moment bevindt, zullen meerdere keuzes verschijnen. De basiskeuzes, die in vrijwel alle rechtermuisknopbuttons terugkomen, worden hieronder behandeld:
Partiële update
Als men nu met de muisaanwijzer op de RechterMuisKnop gaat staan verschijnt de omschrijving en het versienummer van het component (Figuur 1);
Indien een component vervangen moet worden omdat er een nieuwe versie aanwezig is dan worden de punten van de RechterMuisKnop grijs (Figuur 2);
Indien een component een maatwerkcomponent is wordt om de RechterMuisKnop-punten een kader geplaatst (Figuur3);
De eerste optie in de RechterMuisKnop nu een partiële update geworden. Hiermee kun je dus de component opnieuw inladen vanuit de Library. Dit vervangt het klikken op het versienummer zoals voorheen een partiële update werd uitgevoerd (Figuur 4).
U kunt naast een totale update (de Bijwerken button zal een oranje kleur hebben) ook altijd een partiële update uitvoeren door op de button met het versienummer te klikken.
Na een of meer partiële updates zult u altijd nog een huisstijlupdate uit moeten voeren.
Cijferopstelling
U kunt kiezen uit Geen, 1 jaar of 2 jaar. Bij Geen wordt het cijfermatige overzicht onderdrukt, maar de kop blijft wel staan. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om zelf teksten of cijferopstellingen toe te voegen (zie verderop).
Ingeval van een starter (zie aldaar) hoeft u niet handmatig in de W&V en Toelichting W&V alle cijferopstellingen handmatig op 1 jaar te zetten, maar het systeem herkent dit zelf en regelt dit automatisch.
Jaarkop
Hier kan per individueel component gekozen worden tussen Jaarkop uitschakelen, Jaarkop boven de kop en Jaarkop onder de kop. Wanneer u dat en bloc wilt regelen, kunt u dat in de DocSet doen.
Tekstdialoogscherm
Keuze teksten (in jaarrekening)
Door middel van rechtsklikken op een tekstveld kan de gebruiker kiezen uit bovengenoemde teksten, voor zover de applicatiebeheerder niet dwingend een keuze heeft voorgeschreven:
- Caseware tekst (lichtgeel veld)
- Kantoortekst (lichtgrijs veld)
- Klanttekst (lichtrood veld)
Algemeen
In de jaarrekening kunnen door middel van de rechtermuisknopfunctie Tekstdialoogschermen worden toegevoegd:
Wanneer de gebruiker vrij is om een tekst te kiezen kan hij op het keuzetekstveld dubbelklikken, waarna hij in het Tekstdialoogscherm terechtkomt. Indien er Caseware tekst of Kantoortekst beschikbaar is zal deze in het invoerveld getoond worden.
Is deze tekst eerder als Klanttekst opgeslagen geweest wijzigt de button in Opslaan.
Tekstinvoer
- In de kop wordt het celnummer vermeld, waarin de tekst wordt opgeslagen (in dit geval LIQ1130)
- In de linkerhelft van het scherm worden de tekstvariabelen weergegeven, zoals CaseWware die voor het betreffende onderdeel bepaald heeft. Tekstvariabelen kunnen zowel tekst als cijfers betreffen
- In de rechterhelft van het scherm wordt de tekst vermeld. Afhankelijk van de daarvóór gemaakte rechtermuisknopkeuze staat hier de Caseware-, de kantoor- of de klanttekst. De gebruiker kan deze tekst muteren, maar kan deze alleen opslaan als klanttekst
- 1x klikken op een tekstvariabele toont onder in beeld een tooltip (nadere verklaring van de tekstvariabele) en de geëvalueerde waarde (tussen haakjes)
- 2x klikken neemt de betreffende tekstvariabele tussen {{ }} op in het tekstgedeelte. Verkeerde of ongewenste tekstvariabelen kunt u simpel uit de tekst verwijderen door middel van deleten of het gebruik van de Backspace
- Klikken op Opslaan als klanttekst slaat de aangepaste tekst op in de CV-database (dat is een database per klant), waarna het Tekstdialoogscherm wordt afgesloten en u het resultaat ziet in het keuzetekstveld.
Bestuursverslag, Grondslagen, Niborev en Overige gegevens
De tekstinvoer van hiervoor vermelde onderdelen van de jaarrekening zijn identiek aan wat hiervoor is beschreven. De tekstvelden zijn gekoppeld aan de Nederlandse Taxonomie(NT) en de Banken Taxonomie (BT) en kunnen onafhankelijk voor de jaarrekening, publicatie of kredietrapportage opgesteld worden. Bij keuze voor publicatie of kredietrapportage
dient het bijbehorende icoon geselecteerd te worden.
Als op een gekleurde icoon wordt geklikt verschijnt er een tekstdialoogscherm. De functionaliteit van de tekstdialoogschermen, als wordt geklikt op een icoon, wijkt af van een gewone tekstdialoogscherm. Er komen in totaal 4 knoppen op.
- Als een tekstdialoogscherm is geopend, wordt het scherm leeg weergegeven. Vaak zal de gebruiker iets willen anonimiseren, en dus hebben wij een knop gemaakt die de tekst overneemt zoals in het rapport is weergegeven. De gebruiker kan dan daarna de tekst zodanig aanpassen dat hij voor de SBR rapportage is geanonimiseerd.
- Als de gebruiker klaar is met aanpassen dan kan hij deze tekst opslaan. Deze tekst wordt daarna niet getoond in de jaarrekening maar zal wel opkomen in de publicatiestukken resp. kredietrapportage.
- Als blijkt dat een eerder aangepaste tekst weer terug moet naar de standaard tekst zoals in het inrichtingsstuk is weergegeven zou eigenlijk alles leeggehaald moeten worden en dan opgeslagen. Wij hebben hiervoor een aparte knop gemaakt. Op het moment dat die knop ingedrukt wordt sluit het tekstdialoogscherm en wordt er in de betreffende SBR rapportage geen afwijkende tekst meer getoond.
- Als op de icoon is gedrukt maar er hoeven geen aanpassingen worden gedaan, wordt hiermee het tekstdialoogscherm gesloten.
Iconen kunnen een verschillende verschijningsvormen hebben, elk met een eigen betekenis.
![]() |
![]() |
Tekst zoals weergegeven in het rapport wordt overgenomen in de SBR Publicatie en SBR Kredietrapportage. |
![]() |
![]() |
In de SBR Publicatie of SBR Kredietrapportage wordt wel een tekst weergegeven voor deze waarderingsgrondslag, maar de inhoud wijkt af als gevolg van het anonimiseren van de tekst. Op het moment dat de gebruiker over deze tekst heen hovert, wordt de aangepaste tekst weergegeven. |
![]() |
Er is geen SBR Kredietrapportage. Waarschijnlijk omdat hiervoor niet is gekozen in het document BHH Beschrijving van de huishouding. |
Tekstopmaak
In de teksten is er een mogelijkheid om gebruik te maken van tekstopmaak. De basis voor de tekst blijft het HTML tekstdialoogscherm. De tekstopmaak is bedoeld om de tekst om te zetten naar een tekstveld waarin meer opmaakmogelijkheden zijn dan in HTML.
Tekstopmaak wordt geactiveerd door in het tekstveld met de rechtermuisknop te klikken en dan kiezen voor Opmaak toepassn.
De opmaak komt nu beschikbaar onder het oorspronkelijke tekstveld, welke gelijktijdig op skip print wordt ingesteld:
Klik nu ergens in de tekstparagraaf en vervolgens in de commandowerkbalk op het potloodje (of F6), waarna u in de Inrichtingsmodus terechtkomt. U ziet nu ter hoogte van de tekstparagraaf een blauwe lijn in de linkermarge:
Nu kunt u bijvoorbeeld klikken op Opmaak | Knoppen, waarna u de gewenste knoppen (bullets) kunt selecteren. Na op OK geklikt te hebben ziet u dat de tekstparagraaf nu één knop heeft. Door op de gewenste plaatsen Enters te geven verschijnen er meer knoppen. Bij een update blijven de knoppen in stand.
Alle tekstparagrafen hebben de style "999 Tekstparagraaf". De applicatiebeheerder kan standaard-tabs instellen voor deze style. Vervolgens kan de gebruiker in de Inrichtingsmodus in de tekstparagraaf tabs invoegen door gewoon de Tab-toets te gebruiken.
Bij een update blijven de tabinstellingen gehandhaafd.
De gebruiker heeft ook de mogelijkheid in de Inrichtingsmodus te klikken op Opmaak | Tabs, waarna hij in een dialoogscherm terechtkomt, waarin hij de tabinstellingen helemaal kan configureren. Dit werkt wel, maar bij een partiële, een totale of een huisstijlupdate blijven deze tabinstellingen niet in stand. Dat is logisch, omdat de tabinstellingen in de style vastliggen en de style altijd de individuele instelling in een paragraaf overrulet. Daarom adviseren wij u deze werkwijze niet te gebruiken.
Ook het kiezen van Opmaak | Stijlblad is voor de gebruiker niet te adviseren, omdat de styles bij een update huisstijl weer vervangen wordt. Wel is het voor de gebruiker mogelijk delen van de tekst ‘vet’, ‘cursief’ of ‘onderstreept’ te presenteren door het tekstgedeelte te selecteren en vervolgens via de knoppen aan te passen.
Indien voor een tekst de opmaak is gekozen kunt u dit weer ongedaan maken door nogmaals te kiezen voor tekstopmaak. Dan krijgt u de melding:
U heeft nu de keuze uit Opmaak wijzigen of Opmaak verwijderen.
Posten sorteren
De meeste specificaties kunnen op 3 wijzen gesorteerd worden: ‘Oplopend’, ‘Aflopend’ of ‘Handmatig’.
Welke overzichten kunnen niet gesorteerd worden:
- Verloopoverzichten en blokmodellen
- Hoofdspecificaties (die dus gevolgd worden door subspecificaties)
- Specificaties met tussentellingen
In de Overige functies in de jaarrekening en de publicatiestukken zitten 2 functies:
- Alle posten toelichting balans sorteren
- Alle posten toelichting WV sorteren
In beide gevallen kan gekozen worden voor Aflopend of Oplopend. Er zijn geen uitzonderingen te maken. Wel kan na het uitvoeren van de functie Alle posten sorteren daarna nog per componenten worden gesorteerd met een afwijkende volgorde.
Start op een nieuwe pagina
Het systeem zorgt ervoor dat overzichten inclusief hun kop op een bladzijde bijeen gepresenteerd worden. Hierdoor wordt voorkomen dat er ongewenste bladsprongen plaatsvinden.
Wanneer u op een bepaalde plaats een bladsprong wenst te forceren, kunt u dat doen door in de component achter de gewenste bladsprong een bladsprong te forceren door via de rechter muisknop te klikken op ‘Start ……. op een nieuwe pagina’.
Vrije cijferopstelling
Vrije cijferopstellingen zijn bedoeld voor klantniveau. Achter vrijwel alle componenten kunnen vrije cijferopstellingen toegevoegd worden:
De standaardkop ‘Vrije cijferopstelling’ is een inputcel, waardoor u zelf de tekst aan kunt passen.
U kunt de cijferopstelling vormen via de rechter muisknop:
Het aantal bedragkolommen kunt u instellen op 1 t/m 5;
- De jaarkop kunt u sturen, waarbij u tevens aan kunt geven of die jaarkop op basis van periode (bijv. 2012), datum (bijv. 31-12-2012) of tekst
- Posten kunnen aflopend, oplopend of handmatig gesorteerd worden. Deze functie wordt onderdrukt wanneer u tussentellingen activeert
- U kunt tekstdialoogschermen activeren vóór, na of vóór en na de cijferopstelling
- Het aantal decimalen kunt u instellen van 0 t/m 3
- De eindtelling kunt u in- en uitschakelen
Standaard staat de cijferopstelling op 1 regel. Op deze regel kunt u tekst en waarden zelf ingeven. Wanneer u meer regels wenst, gaat u op een regel staan en klikt rechts, waarna het volgende menu verschijnt:
Het aantal toe te voegen regels is onbeperkt. Maar het toevoegen van de eerste 9 regels gaat erg snel, aangezien deze onder water reeds aanwezig zijn. Meer regels toevoegen duurt wat langer, omdat een script deze regels toevoegt.
U kunt meerdere tussentellingen toevoegen.
Tussentellingen kunt u verwijderen door op het bedrag van de tussentelling rechts te klikken en te kiezen voor Tussentelling verwijderen.
Na een jaarovergang worden de waarden in de kolommen niet automatisch doorgeschoven. U zult hiervoor het overzicht handmatig aan moeten passen.
Vrije tekst
Vrije tekst is bedoeld voor aanpassingen op klantniveau. Vrije tekst wordt toegevoegd achter het betreffende component:
In de grijze balk kunt u tekst opnemen. Het stylen van deze tekst geschiedt in de Stylebalk, die nu bovenin beeld verschijnt wanneer u in de grijze regel klikt:
In de rechter muisknop kunt u een bladsprong forceren en kunt u ook de vrije tekst verwijderen.